Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2009 Bütçe Açığı: 15 niree, 43 nireee?

Hükümetin ekonomik programını çok beğeniyorum. Tayyip Erdoğan’ı Allah başımızdan eksik etmesin, neydi o beylik cümleleri, hah, Cumhuriyetin 80 yılda yapamadığını, AKP hepitopu 7 senede yaptı. Bu tablo karşısında şapka çıkarması gerekirken tırıvırı yapan mantıktan ve izandan yoksun bir kitle var. Onları kınamaktan başka ne gelir elden? “Son Osmanlı: Yandım Tayyip” sinemalarda, gidin izleyin işte…

Konuyu nereye getireceğim; 2009 yılı bütçe görüşmelerinin oldukça afaki, gerçek dışı rakamlarla kabul edildiği yönünde CHP’nin çok ciddi bir muhalafeti vardı. Tamam CHP kötü bir muhalefet partisidir, böyle kabul edip geçelim. Lakin bütçe görüşmelerindeki muhalefetini birebir takip etmiş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, on numara direndiler, hükümeti akl-ı selime davet ettiler. Hatta global bir krizin kapıda olduğunu, krize karşı önlem alınması gerektiğini, bu iyimser rakamlarla bu işin yürütülemeyeceğini, sanal bir refah yaratılmaması gerektiğini ısrarla belirttiler.

Tabii ki mevcut TBMM yapısı içinde bu söyledikleri herhangi bir anlam ifade etmedi. Toplum zaten bütçe görüşmesiyle filan ilgilenmiyor. CHP yine kötü bir muhalefet partisi olduğuyla kaldı. Ötesi olmadı.

245225

Şimdi biraz o günleri hatırlayalım. 2009 yılı bütçe görüşmelerinde, tüm aksi iddialara ve muhalefete rağmen hükümetin bütçe açığı tahmini 15-16 milyar lira civarındaydı. 2009’un neredeyse sonuna geldik, ilk 10 aylık periyotta devletin bütçe açığı ne kadar olmuştur? 15 milyar lira? 20 olabilir mi? 30 mu yoksa?

Değil efendim. 2009 için 15 milyar lira öngören hükümetin aksine, daha yılın bitmesine 2 ay varken bütçemiz 43.2 milyar lira açık verdi. Yani 2008’in ilk 10 ayında verdiğimiz 4,8 milyar lira açığa kıyasla %785 artış gösterdi.

Detayları buradan okuyun. Ben haber sitelerini ziyaret edip hükümetin ekonomik poltikalarını öven yorumlar yapmaya gidiyorum.

17 Comments

  • Adem
    Posted 16/11/2009 at 17:05

    Hükümetin açık vermesi bir anlam ifade etmez. Hükümet kredi bile almadı sanırım krizde. Bu iyi durumda olduğunu gösteriyor.

  • Post Author
    dea
    Posted 16/11/2009 at 17:13

    @Adem: Burada merak ettiğim nokta 2009 yılı bütçesi hangi ekonomik disiplin çerçevesinde belirlendi? CHP’nin -şuan için haklı çıktığı- itirazlarına siz iki koyun bile güdemezsiniz diye cevap veren RTE, 2009 bütçe açığı beklentilerine rağmen ortaya çıkan tablo hakkında ne düşünmekte? Biz hata etmişiz diyebilir mi mesela?

    “Açık vermesi birşey ifade etmez” demek ne demek? O zaman geyik olsun diye mi bütçeler hazırlanıyor? Mecliste haftalarca plan bütçe komisyonu olsun, genel oturum olsun düzenleniyor, türlü kavga veriliyor?

  • Adem
    Posted 16/11/2009 at 17:18

    Ben gördüğümü söylüyorum, bütçe zor durumda olsa kredi alırlardı. Demekki zorda değil.

  • Post Author
    dea
    Posted 16/11/2009 at 17:22

    Peki Adem, yazının anakonusu ile ilgili cümle kurmak niyetinde değilsin sanırım. Ekonomi iyi durumdaymış madem, bu gece rahat uyuyabilirim 🙂

  • Adem
    Posted 16/11/2009 at 17:25

    Ana konuyla ilgisizde yorum yazabilirim. 🙂 Amaç CHP-AKP yarışında yorum yapmaksa, bi tane bütçe açığı yorumu doğru çıktı diye CHP haklı mı oldu ?

  • Post Author
    dea
    Posted 16/11/2009 at 17:54

    Adem: Ben meramımı anlatamıyorum. Derdim AKP-CHP değil. CHP haklıdır, hadi oyumuzu ona verelim de demedim. Dediğim sadece şu, 2009 bütçe görüşmelerinde CHP ne dediyse çıktı, AKP ne dediyse tersi çıktı. Ha sen bunu umursamazsın AKP’yi desteklersin, karışmam. Bakarsın, CHP’ye bak ya kral partiymiş dersin, CHP’ye oy verirsin, karışmam. Ya da her ikisi umrunda değildir, ona da hiç karışmam. Umrumda değil ki, buradan 5 kişiyi CHP’li yapsak kardır gibi bir bakış açım da yok 🙂

    Ben diyorum ki, bütçe açığı rekor seviyede artmış, hükümet bunu öngörememiş. Ama sen bana bütçe açığı dediğin nedir ki gülüm, ben senin için makro ekonomik depremi göze almışım diyorsun 🙂

    Ekonomi iyi filan değil abi, geçiniz bunları. Seçimler yaklaşsın ben o alınmayan kredileri göreceğim işte… Kredi notlarına inat bir denklemle…

    Ama iyi diyorsan, fikrindir, saygı duyarım. Derdimiz kimseyi ikna etmek değil zaten, bir kere daha üstüne basa basa vurgulamak isterim.

  • Adem
    Posted 16/11/2009 at 19:36

    Ama böyle olmaz ki kardeşim, mecliste ne biçim tartışıyo adamlar görmüyo musun ? bizde biraz artistik hareketler yapsak ya, ne var. 😀

    Herkesin içinde bir RTE vardır. 😀
    Ama BYKL nerde onu bilmiyorum. 😀 😀 😀 😀

    VUR VUR İNLESİN ZİYARETÇİLER DİNLESİN!!! 😀

  • werdure
    Posted 17/11/2009 at 02:41

    Derdim AKP-CHP değil. CHP haklıdır, hadi oyumuzu ona verelim de demedim. Dediğim sadece şu, 2009 bütçe görüşmelerinde CHP ne dediyse çıktı, AKP ne dediyse tersi çıktı. Ha sen bunu umursamazsın AKP’yi desteklersin, karışmam. Bakarsın, CHP’ye bak ya kral partiymiş dersin, CHP’ye oy verirsin, karışmam. Ya da her ikisi umrunda değildir, ona da hiç karışmam. Umrumda değil ki, buradan 5 kişiyi CHP’li yapsak kardır gibi bir bakış açım da yok

    Külliyen yalan la şu paragraf. 🙂 Hayır seni birebir tanıyorum ordan biliyorum. Chp nin seçim kazandığı gün 6 ok fışkırmazsa bu siteden kinsey yumruklasın seni.

  • Post Author
    dea
    Posted 17/11/2009 at 09:17

    Chp’nin seçim kazandığı bir gün mevzubahis olmadığı için iddianı kanıtlama şansın yok, salla bol keseden 🙂

  • ortega
    Posted 17/11/2009 at 23:26

    O değil de Chp bir seçim kazansa da görsek yahu. Tabii Baykal yönetimindeki Chp kazansın. Çok merak ediyorum, Baykal ne yapacak, Chp neler yapacak? 🙂

  • arttvendelay
    Posted 19/11/2009 at 03:30

    enteresan bir sekilde bu akp’nin gudumlu fuzeleri yine konuyu tartismadan baska bir sekle sokmayi basardilar :). bir kisi de cikip dese ya rte bu butceyi yaparsak iskembeden sallamis, 3 kat fazla acik vermis diye. sorun rte butce yapamiyor ama chp ne yapmis degil, ikisinin de yapamadigini kabul etmek ama hayir illa rte’ye toz konudurmayacaklar 🙂

    gecen bir akp’ci arkadasla konusuyorum hani su mass production dinleme izinleri konusunda. adam durdu durdu “sen onu birak ben metrobus’e biniyorum 15 dk’da topkapi’dayim, akp yapti butun bunlari” dedi, bunun gibi oldu bu konu da 🙂

  • Sekhranikos
    Posted 19/11/2009 at 14:41

    Tayyip bu ülkeye rahmettir ve gerisini siz düşünün.

  • alfredo
    Posted 20/11/2009 at 09:49

    “Chp ne yapacakki”,” Baykal olsa ne olacak ?”,”Tayyip gitse gelecek adammı var ?”,”Metrobüs yaptılar” bunlardan sıyrıldığımız gün belki de ülke üzerine konuşmaya başlayacağız. Bir boku eleştiremez olduk. Adamlar rant sağlıyor sizi soyuyor Karadeniz’de Türkiye’nin 40 yıllık petrol ihtiyacını karşılayacak yeri Conilere satıyor görmüyormusunuz diyorsun. Sanki Chp gelse satmayacakmı diyor. Bununla siyaseti veya herhangi bir konuyu tartışsan ne olur tartışmasan ne olur?

  • mozaik33
    Posted 31/12/2009 at 10:25

    WASHINGTON (A.A)
    ABD’de geçen ayki bütçe açığı 176,4 milyar dolar olarak açıklandı. Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, 2010 mali yılının ilk ayı olan Ekim ayında bütçe açığının toplam 176,4 milyar dolar olduğu bildirildi.

    Ekim ayında ilk kez bu kadar fazla bütçe açığının tespit edildiği, bu rakamın geçen yılın Ekim ayında ise 155,53 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

    Amerikan basınında yer alan haberlerde, 30 Eylül’de sona eren 2009 mali yılındaki bütçe açığının 1,42 trilyon dolarla tüm zamanların rekorunu kırdığına işaret edilirken, bu miktarın, 2008 bütçe açığının 958 milyar dolar yukarısında olduğu kaydedildi. Ayrıca, son açıklanan sonuçlarla birlikte, ülkede arka arkaya 13 aydır bütçe açığının görüldüğünü, bunun da bir diğer rekoru oluşturduğu ifade edildi. Geçen ayki açık miktarının, en büyük 5’inci aylık bütçe açığı olduğu bildirildi.

    Öte yandan, 2009 bütçe açığının gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 9,9’una tekabül ettiği, bu oranın da, 2. Dünya Savaşı bütçe açığının, GSMH’nin yüzde 21,5’ini oluşturduğu 1945’ten bu yana en yüksek oran olduğu belirtildi.

  • mozaik33
    Posted 31/12/2009 at 10:33

    dünya nere siz nere bu açığın verileceği ni hükümette muhalefette biliyordu. ama en aza nasıl indirilir bunun kavgası vardı geçtiğimiz yılda tayyip bence aptal bi adam değil bile bile lades demez hiç unutmam( deniz gökçenin bir lafını bunlar hükümete geldiğinde ekonomi bilmez devleti batırır diyorduk hükümet ekonomist tansu çiller ve diğerlerinin yapamadığını yaptı ekonomiyi rayına oturttu benzeri bir söz ifade ediyordu) bir iki yıl önce sizce dünya bu kadar büyük bir kriz geçirirken türkiyenin bu bütçe açığını vermesi anormalmi yoksa normalmi

  • Post Author
    dea
    Posted 31/12/2009 at 11:02

    Mozaik33, bütçe açığı verilmesi değil yazıda anlatılmak istenen. Tüm uyarılara karşın, bütçe görüşmelerini aşırı balon verilerle yaptılar diyoruz, kriz başlamıştı,bütçenin o kadar iyimser olmayacağı belliydi ama ısrar ettiler.

    Şimdi ki rakamlarla o bütçe görüşmesindei tahminleri arasında uçurum var ve o gün bu uçurumun olacağın söyleyenlere “siz iki koyun güdemezsiniz” gibi siyasal ahlaktan yoksun cevaplar geliyordu.

    Hükümet biliyordu diyorsunuz da, bütçe görüşmeleri yalan söylenecek, seçim propagandası yapılacak şeyler midir?

    Eleştirdiğimiz bütçe açığı değil, bile bile yalan sölemektir.

  • Post Author
    dea
    Posted 31/12/2009 at 11:38

    ABD gibi devasa bir ekonomiyle Türkiye’yi kıyaslamak, “aha bakın ABD’nin açığı daha yüksek hohoho” demek için ekonomiden bihaber olmak gerekiyor. O zaman dış borçlarımızı da ABD ile kıyaslayalım, aha lan ne kadar azmış borcumuz diye sevinelim isterseniz?

    Krizin başladığı yer ABD, krizin sebebi ABD, krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi ABD ama gel gelelim 155 olan açık, 176’ya çıkmış. Oranlarsak %13,5 yapıyor…

    Bu oran Türkiye’de %785 olmuş. Bir şeyler ifade ediyor mu?

Leave a Comment