Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Evrenin Ölçüleri

Bu aralar, biraz da tükkandaki işlerin azlığından olsa gerek, Evrenbilime dalmış durumdayım. Okudukça okuyası geliyor insanın, neticede uçsuz bucaksız bir derya olduğundan bir türlü bitmiyor öğrenilecek şeyler.

Konuyu tetikleyen, geçenlerde internette gördüğüm bir haberdi, şuradan ulaşabilirsiniz. Üşenenler için özet geçeyim, dünyaya 16 ışıkyılı uzaklıkta keşfedilen Gliese 832C gezegeni, şimdiye kadar keşfedilenlerin içinde Dünya’ya en benzeyen gezegen. Dünya’dan benzemek nasıl oluyor, bu benzerlikle ilgili bir çok kriter var. Gezegenin kütlesinden tutun da, bunun sebep olacağı yerçekimi ivmesi değerine; atmosfer durumundan zartuna zurtuna burada saymaya üşendiğim bir sürü kriteri bir araya getirip verdikleri puan Gliese 832C için 0.81 olmuş. Puanlama 1.00 üzerinden ve bu 0.81 şimdiye kadar alınan en yüksek puan. Yani bize sadece 16 ışıkyılı uzakta bir adet kolonileştirilebilir bir gezegen olabilir, ve bu durum takdir edersiniz ki heyecan verici. Bu kadar yakında bulmayı beklemiyorlardı sanırım. (16 ışıkyılı mesafeyi günümüz teknolojisiyle kaç yılda gidebileceğimiz bilgisini de meraklılar hesaplasın)

Neyse, çok dağılmadan devam edeyim, bu haberden sonra nette konuyla ilgili gezinirken, laf lafı açtı laf da işte başka yerleri açtı, o sayfa bu sayfa zıplayıp dururken aşağıdaki sayfaya denk geldim. İki arkadaş, üşenmemişler, oturup bilinen evrende şimdiye kadar keşfedebildiğimiz en küçük yapıtaşlarından en büyük uzay kümelerine kadar ne var ne yoksa çok güzel bir Flash animasyonu ile gözümüzün önüne sermişler. Burada en küçük yapıtaşları derken, atom proton gibi şeyleri değil, Quantum köpüğü diye adlandırılan ve atomla kıyaslandığında bir gezegenle kıyaslanan bir kumtanesinden bile küçük duran yapıtaşlarından bahsediyorum. Dıştan içe, içten dışa karşılaştırmalı olarak ve kısa kısa bilgilerle, bu Quantum köpüğünden büyüklüğü insan aklının sınırlarını zorlayan takımyıldızlara, gökadalara, uzay kümelerine, adım adım ilerleyerek gidilebilen gerçekten çok başarılı bir animasyon. İnsan başında saatler geçirebilir, ve o saatlerin sonunda bir kısım sorgulamalara gitmesi de çok yüksek bir ihtimal. Evrenin ölçüleri… Kelimelerle nasıl anlatılabilir?

Animasyona bu linkten ulaşabilirsiniz, özellikle içeri aktarmıyorum. Gidin güzelce bir kurcalayıp gelin. Kurcaladıktan sonra da, aşağıdaki cümleyi okuyun. Şimdi siz kesin linke gitmeden devam edeceksiniz aşağıdakini okumaya, ama inanın bana animasyonu kurcalayıp ne kadar başarılı olduğunu gördükten sonra, bu cümlenin sizdeki etkisi animasyonu gördükten sonra çok çok daha büyük olacak.

Olm, animasyonu lise öğrencisi iki kardeş yapmış amk ya!

Leave a Comment