Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İletişim toplantıları: Ortadoğu

İletişim Yayınları diyor ki:

Onlarca yıldır küresel politikanın odağında yer alan Ortadoğu’da taşlar yeniden yerinden oynuyor. Bu karmaşık siyasal coğrafyada olup bitenleri anlamak, komşu olmaktan gelen bir merak ve kaygının ötesinde, insani ve siyasal bir sorumluluk. Öyle ki, Ortadoğu asla sadece yerel ya da bölgesel çatışmaların mekanı olmadı; orası, küresel çapta çıkarların kesiştiği, bu kesişmeyle de bölge halklarının ve gıyabında tüm “insanlığın” hallaç pamuğu gibi atıldığı bir cadı kazanı.

Gündemi belirleyen bu sıcak gelişmelerin sonucunda, “İletişim Toplantıları”nın Eylül ayı dosya konusu “Ortadoğu” olacak. 12 -28 Eylül tarihleri arasında 6 toplantıdan oluşacak programda taşların neden ve nasıl oyna(tıl)dığı çeşitli açılardan masaya yatırılacak. 12 Eylül’de İsrail’i ve Ortadoğu sorununu anlamak için referans kabul edilen “İsrail Sözlüğü” kitabının yazarı Selin Çağlayan ile Ahmet İnsel, kitap üzerinden komşu bölgenin ve yaşananların değerlendirmesini yapacaklar. 14 Eylül’de “Ortadoğu’da İyiler ve Kötüler” başlıklı toplantı, bölgede etkin olan siyasi aktörlerin oluşumlarını ve halihazırdaki pozisyonlarını tartışmaya açacak. Hizbullah, İsrail, Hamas, İran, Birleşik Amerika ve diğerleri; Erhan Keleşoğlu, Mete Çubukçu ve İbrahim Mazlum tarafından değerlendirilecek. 19 Eylül tarihinde “Türkiye İçin Ortadoğu Var mı?” başlığı altında Türkiye’nin izlediği belirli bir Ortadoğu politikası olup olmadığı tartışılacak; Türkiye’nin bölgeyle ilgili temel kaygısı nedir, kısa ve uzun vadeli stratejileri var mı ve en önemlisi, Türkiye bölgede kendine hangi rolü biçiyor ve bu rol gerçekçi mi? Konuşmacılar Kenan Çamurcu, Gökhan Çetinsaya, Ömer Laçiner ve Güven Gürkan Özkan. 21 Eylül’de yine önemli bir kitap üzerinden Ortadoğu’yu anlama çabası sürecek: “Ortadoğu’da Maduniyet: Toplumsal Hareketler ve Siyaset”. Konuşmacılar Koray Çalışkan, Doğan Çetinkaya ve Erhan Keleşoğlu. “Savaşın Medya Cephesi-Medyanın Savaş Cephesi” 26 Eylül günü Ömer Madra, Sefer Turan, Mustafa Alp Dağıstanlı ve Ünsal Çığ’ın katılımıyla savaşın temsil sistemlerindeki izi sürülecek. Nasıl bir savaş izledik, ekranlardaki ve sayfalardaki savaşı kim kazandı? Stratejiler neydi ve istenilen sonuçlara ulaşıldı mı? Dünya medyası 1982’de Beyrut’ta ne gördü, şimdi ne gösterdi; Nasrallah’ın ve Hizbullah’ın zihinlerdeki imgesi gerçekten olumlu hale geldi mi? 28 Eylül’deki “İtham Ediyoruz!!!” başlıklı toplantı, ismini doğrudan altında Taha Parla, Yıldırım Türker, Ayşe Gül Altınay, Koray Çalışkan ve Perihan Mağden’in imzası olan metinden alıyor. Bu orijinal ve ses getiren metnin altında imzası olanlar o gün İletişim Yayınevi’nde olacaklar ve metni, Ortadoğu’yu ve Türkiye’nin tutumunu sesli olarak dile getirecekler.

Toplantılar 18.30 ‘da başlayacak ve yuvarlak masa şeklinde gerçekleşecek. Ortadoğu’da neler oluyor anlamak ve tartışmak isteyen herkesi davet ediyoruz.

4 Comments

  • canoglan
    Posted 10/08/2008 at 19:33

    Çok faydalı söyleşiler olacağa benziyor, en azından birkaçına gitmek lazım.

  • dea
    Posted 10/08/2008 at 19:33

    “Türkler için Ortadoğu var mı?” başlığı hemen kendisini belli ediyor… İletişim Han’da gerçekleşmiş bir sohbetlin tadına bakmış kişiler olarak ilgi gösterelim…

  • latdm
    Posted 10/08/2008 at 19:34

    Bugün panelin ilk toplantısını gerçekleştirdik. Başlamadan önce şöyle bir olay gerçekleşti;

    Panel başlamadan önce, panelin yapılacağı yerin yanındaki odada 2 konuşmacı ve ekip oturuyorduk. Ahmet İnsel ve Selin Çağlayan aralarında mevzu olan konudan bahsederlerken, “sert” denilen herif gelip aralarına oturdu.

    Panelin ilk toplantısı ise yaklaşık 2.5 saat sürdü. Gayet güzel geçtiğini söyleyebilirim.

  • sert
    Posted 10/08/2008 at 19:34

    Evet böyle talihsiz bi olay gerçekleşti ama olsun orda da karizmamı yaptım, önemli biri sandılar muhtemelen beni..

    Bu olay haricinde güzel bir panel oldu. Keyifli bi açılış oldu ileri oturumlarda daha da keyifli olacağını düşünüyorum.

Leave a Comment