Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KEY ödemeleri

Ücretli çalışan bir ailenin çocuğu olmadığım için Konut Edindirme Yardımı konusuna aşina değildim. Çok sonraları duydum adını. Meğer liberal ekonomimizin mimarlarından Turgut Özal icadıymış. Allah zeval vermesin, yüce devletimiz 1987 yılında başlayan, 1995 yılında sona eren uygulama ile, ücretli çalışanların, memurların, işçilerin aylık maaşlarından belirli oranlarda kesinti yapmış, bu kesintilere de konut edindirme yardımı adını vermiş. Adından da anlaşılacağı gibi “Siz şimdi bu parayı çarçur edersiniz, neme lazım, biz alalım şimdilik bunu, sonra ev sahibi yapcaz sizi” manasına gelen çok çakal ve çok anlamsız bir kesintiymiş. Şimdilerde ise AKP hükümetinin “KEY ödemelerini yapacağız” şeklinde çok iddialı bir vaadinin ardından ülkede neredeyse kaos yaşanmakta.

Öncelikle “ha yaptık, ha yapacağız, az kaldı, aa veriler yanlışmış, onları ayıklıyoruz” şeklinde oyalamalar neticesinde halkta çok ciddi bir beklenti oluştu. Hatta etrafımda adının konut edindirme yardımı olmasından mütevellit, gelen parayla bir ev alabileceğini umanlar bile oldu. Haksız da sayılmazlardı aslında, koskoca 8 yıl, 8×12 aydan 96 ay para vermişler devlete. Ev alabilecek kadar olmasa bile, ciddi bir para olmasını umuyorlar. Ama neticede 15 YTL, 24 YTL gibi çok komik rakamlar çıktı ortaya. Bu komik rakamlar için insanlar aylarca bekledi, umutlandı, umutlandırıldı.

İkincisi ve belki de en önemlisi bir e-devlet skandalına imza atılmış olması. Yetkililer keyodemeleri.com diye bir site yapılacağını, kimin ne kadar ödeme alacağını bu siteden öğrenebileceği açıkladı. İnanın çok şaşırmıştım. Ben Ziraat Bankası şubelerine, ya da mahalle muhtarlıklarına çarşaf çarşaf liste asabileceklerini bile düşünmüştüm. Ama e-devlet olma yolunda çok ciddi ve güzel bir adım atıldığını görüp, vatandaşa ciddi bir kolaylık olacağını düşünüp sevinmiştim.

Lakin tam bir e-rezalet çıktı ortaya. En masum sayılabilecek rezalet olarak sitenin günlerce açılmaması verilebilir. Ne kadar para alacağını, gelen parayla ev mi alsam, araba mı alsam şeklinde hülyalara dalan bir vatandaş, sitenin günlerce açılmaması ile depresyon sınırlarında dolaştırıldı. Hasbelkader girdiğinde de 20 YTL ile çocuğa oyuncak araba bile alamayacağını görüp klavyeyi filan parçaladı heralde.

Neyse dediğim gibi bu masum olan rezalet. Asıl sıkıntılı ve sakıncalı olan durum, Resmi Gazete’de 8.5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının TC Kimlik numarası ve Sosyal Güvenlik numarası yayınlandı. Hem de .pdf formatında. Yani yüce devletimizin yüce bilişimcileri keyodemeleri.com sitesine girildiğinde TC Kimlik numarasının ve misal anne adı, baba adı gibi bilgilerin sorulacağı, doğru girilmesi halinde kişiye ait verilere ulaşılacağı bir sistem inşa etmektense, ergenekon iddianamesine özenip heralde, 8.5 milyon kişinin bilgilerinin yeraldığı bir pdf dosyası hazırlamışlar. Bunu da şakkadanak koymuşlar internete.

Şimdi dolandırıcı olduğunuzu düşünün, elinizde 8.5 milyon tane veri var. SSK.gov.tr’ye girip TC kimlik numarası ile anne adı, baba adı, çalıştığı kurum, aldığı maaş gibi bilgilerine de ulaştığınız milyonlarca kayıtla keyfinize göre sahte kimlikten tutun da, sahte kredi kartı ya da kredi başvurusuna kadar dolandıramayacağınız kişi ve kurum yok. Hem de suç ortağınız devlet. E-devlet yani, ya da aslında g-devlet, gerizekalı devlet…

Key Ödemelerini alanlara hayırlı olsun, güle güle harcasınlar paralarını. Konut edindirme yardımı adındaki bir ödemeden çıka çıka bir akşamlık demlenme parası bile çıkamadı ama olsun, yüce devletimize zeval vermesin Allah. Ve tabii ki sağlığınıza!

1 Comment

  • gizem
    Posted 15/09/2008 at 14:31

    Şaşıyorum ki KEY ödemelerini yaptılar diye hala ve hala, akıl almayan bir bir… kelime bile bulamıyorum hükümeti yere göğe sığdıramayan insanlar var. Yok, neymiş efendim haklarını savunmuşlar ve geri vermişler…Hıhı tabii! Ayrıca zaten ödemelerini tam alan kişilerin rakamı 1.391 gibi bişey. Zamanında kesilen ana paralarda çok cüzi. 20 ytl, 25 ytl alan kişilerinde kimisinin vergi borcundan parasına haciz konuyor, kimisi de tek şirkette çalışmayan, garibim o şehir senin, bu köy benim diyip tayin olan insanların çalıştığı yerlerle ilgili sorunlar, bildirmemeden kaynaklanan…2-3 gun sonunda sitede olması gereken şekilde yani T.C kimlik numaranla girip bilgilerinin döküldüğü sistemde açılmaya başladı, ama iş işten geçti, .pdf dosyaları ve milyonlarca bilgi bilgisayar bilgisayar dolaştı…

Leave a Comment