Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hızlı trenimiz ismini arıyor

T.C.D.D. resmi web sayfasına koyduğu bir formla Türkiye’nin ilk hızlı treninin ismi ne olsun diye sormuş. Düşündüm, düşündüm, ne olmalı, ne olmalı diye kendimi yedim durdum. Ama sonra yaratıcı bir isim bulmak için çok da uzaklara gitmemem gerektiğini farkettim. Ne de olsa Türkiye’nin ilk hızlı treni bu değil, 22 Temmuz 2004 tarihinde Pamukova’da raydan çıkan 1oo’den fazla yolcunun hayata veda ettiği bir hızlı trenimiz vardı. Biraz hatırlayalım, sonra da hızlı tren için bir isim buluruz birlikte.

Türkiye’nin ilk hızlı tren projesi, uzmanların tüm karşı tezlerine rağmen, herhangi bir iyileştirme ya da fizibilite raporu olmadan aynı trenin, aynı rayda, sadece daha hızlı gitmesine Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin koyduğu bir isimdi. Kazanın ardından kamuoyunun tüm -yalandan- tepkisine rağmen Tayyip Erdoğan kurdelasını kendisinin kestiği projeye laf etmeyerek “Bu ilk tren kazası mı ki? Daha önceki kazalarda kim istifa etti?” deyip bakanını savunmuş, Binali Yıldırım da “Ben zoru görünce kaçacak birisi değilim” deyip istifa etmemiş, TCDD müdürü Süleyman bilmem ne de, “Ben 17 kere bindim bu trene, bir sorun olsaydı ben biner miydim, kader, kısmet” demiştir. 4 makinistten 2 tanesi görevden alınmış, zaten onlar da sicil affıyla birlikte görevlerine dönmüştür.

Britanya’da yaşanan bir tren kazasından sonra Ulaştırma Bakanı’nın istifa ettiği haberini de çok iyi hatırlıyorum ben. Ve sadece 5-6 kişi ölmüştü o kazada. Ölü aritmetiği yapmak değil niyetim ama, hepimizin malumudur ki bu coğrafyada 5-6 ölü herhangi bir tepkiyi aksiyona sokamaz, olağan karşılanır. Lakin kendi hızlı tren projemiz ile anladık ki sayının 100 olması da bir işe yaramıyormuş.

Uzun lafın kısası, hızlı trenimiz hayırlı olsun. Hükümete, Ulaştırma Bakanlığı’na bir trenin hızlı olması için sadece daha hızlı gitmesinin yetmeyeceğini öğreten 100’e yakın ölümüzü rahtmetle anarken, onların ruhu için, ilk hızlı trenimize isim olarak “Katilleri Unutmayacağız”ı önerdim. Siz de isim önerilerinizi şuradan, Binali Yıldırım’ın kafasının hemen ardından gönderebilirsiniz.

Not: Binali Yıldırım çok yakından takip edilmesi, incelenmesi gereken bir isim aslında. Hızlı tren projesi ile, internet ve hakkındaki yorumları ile, oğluna gemicik alması ile… Yakın zamanda bir profil çıkartırız ortaya.

23 Comments

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 14:29

    Makinist Hatası.

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 16:30

    ironi di mi bu?

  • Ahmet
    Posted 07/02/2009 at 19:23

    70 milyon’dan 100 kişicik ölmüştü sadece. Biz kalabalığız onun için de önemli değil bu sayı. Elin memleketlerinde sayı az onun için önemli 56 kişi…

  • Ahmet
    Posted 07/02/2009 at 19:24

    5-6 kişi olacaktı pardon 56 yazmışım.

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 19:38

    bak işte, bu kesin ironi…

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 19:53

    İroni değil, gerçek bu. Makinist hatası.

    “Türkiye’nin ilk hızlı tren projesi, uzmanların tüm karşı tezlerine rağmen, herhangi bir iyileştirme ya da fizibilite raporu olmadan aynı trenin, aynı rayda, sadece daha hızlı gitmesine Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin koyduğu bir isimdi.”

    Ayrıca şu cümlenin kaynağının yazılması gerektiğini düşünmekteyim. Hangi uzman, hangi tez?

    Ölü sayısının önemi yok 1, 36, 100 farketmez insan hayatı sonuçta.

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 19:58

    “Ulaştırma bakanı” ve “TCDD Genel Müdürü” istifa etmeli idi orası ayrı.

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 20:24

    Kazadan 15 gün önce, Ulaştırma Bakanı’nı doğrudan uyaran bir profesörümüz var, kaynak mı lazımdı, al bakalım…

    Hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 37 kişinin ölümü, 81 kişinin de yaralanması, hızlı trenin güvenliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Hızlandırılmış trenlerle İstanbul-Ankara arasındaki yolculuk süresinin 5 saate indirilmesine ilk büyük eleştiri Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel`den gelmişti. 7 Temmuz`da bir açıklama yapan Prof. Dr. Aydın Erel, `Mevcut raylar hızlı trene müsait değil. Gerekli araştırma yapılmadan trenler sefere girdi. Bu trenler her an devrilebilir` demişti. Prof. Dr. Erel, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi`nde düzenlenen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın da katıldığı 10. Ulaştırma Araştırma Konferansı`nda hızlı trenlerle ilgili kaygılarını dile getirerek, `Ulaştırma Bakanlığı`nın gerekli teknik yeterlilik sağlanana kadar hızlı treni seferden kaldırmasını istirham ediyorum. Hızlandırılmış trene binmem, sevdiklerimin binmesine de izin vermem` ifadelerini kullanmıştı. `Ana yurdun dört baştan demir ağlarla örülmesinden` bu yana alt yapı çalışması yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Erel, demiryollarının alt yapısının hızlandırılmış trenlere uygun olmadığına dikkat çekerek şöyle konuşmuştu: `Hız yüzünden, raylar bozulacak ve hızlı trenler masraf çıkaracak. Rayların doğrultusu ve hat genişliği bozulacak, yol eğrileşecek, tren yolunda çökme olacak. Önlemler acilen alınmazsa, trenin yoldan çıkması şeklinde kazalar olacaktır. Böyle bir durumu olan trene asla binmem!` Prof. Dr. Erel, hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını isterken, Ulaştırma Bakanlığı`na önerilerini şu şekilde sıralamıştı: `Demiryolu hatlarımız ve bu hatlarda kullanılan lokomotif ve vagonlar acil kontrol edilsin. Uygun olmayan lokomotif ve vagonlar, bu raylarda kullanılmasın, kullanılacak taşıtlar ise sürekli denetim ve kontrol altında tutulsun. Yol trafiğe kapanmadan `alt yapı iyileştirmesi` mümkün olmadığından, altyapının olumsuzlukları üst yapıda uygulanacak çözümlerle azaltılsın. Uygun olmayan yol elemanları değiştirilsin, yolun geometrik ve fiziksel kalitesi yükseltilsin.`

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 20:27

    Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri ne demiş?

    MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, Siyasi atamalar nedeniyle deneyimli demiryolcu kalmadığını, `hızlı tren projesi` için gereken bakım ve yol yenileme çalışmalarının bilim insanlarının itirazına rağmen iki hafta gibi kısa bir süreye sıkıştırıldığını anımsattı. Uygulama projesi ve denetim olmadan ihaleler yapıldığını aktaran Çakar…

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 20:29

    Bu da kazanın ardından yapılan mahkemeye ilişkin bir haber:

    Duruşmada, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı`nda görevli Yrd. Doç. Dr. İsmail Şahin`in hazırladığı bilirkişi raporunun incelenmesine karar verildi. Yrd. Doç. Dr. Şahin`in raporunda, kazanın, hatalı tren işletmeciliğinden kaynaklanan hız aşımı nedeniyle meydana geldiği söyleniyor. Duruşmada ifade veren tren şefi Köksal Coşkun ise çok yıprandığını belirterek, `Bilirkişi raporlarıyla suçsuzluğum ortaya çıktı. Beraat etmek istiyorum` dedi.

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 20:31

    Bu da başka bir rapora göre kusur oranları:

    Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen duruşmada mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Necmi Şahdalaman, İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan bilirkişi raporuyla, 8`de 3 kusurlu bulunan birinci makinist Fikret Karabulut ile 8`de 1 kusurlu bulunan ikinci makinist Recep Sönmez`in, Türk Ceza Kanunun 389. maddesine göre 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Savcının mütalaasında, bilirkişi raporuyla 8`de 4 kusurlu bulunan TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman hakkında ceza talebinde bulunulmaması dikkat çekti.

    “Makinist hatası” yazmadan önce 2 dakika google araştırması yapsaydın, bunları sen de okurdun heralde.

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 21:20

    Alman Uzmanlar: Hız sınırı aşıldı

    Sakarya`daki tren kazasının ardından Almanya`dan gelen uzmanlarca hazırlanan rapor TCDD`nin tezini doğruladı. Rapora göre, yol, belirlenen hız sınırlarına uygundu, ancak, tren hız sınırını aştı.

    Sakarya`daki tren kazasıyla ilgili Almanya`dan gelen uzman ekip raporunu tamamladı. Rapora göre `sistemin alt ve üstyapısı, hızlandırılmış trenlere uygun.` Raporda, kazanın nedeni ise makinstlerin kurbaya (demiryolunda viraj) yüksek hızla girmesi olarak gösterildi. Önümüzdeki günlerde bir basın toplantısıyla raporu açıklayacak olan Alman uzmanlar, raporlarını ayrıca Başbakanlık ve Pamukova Cumhuriyet Savcılığı`na da iletecekler. Altyapı ve üst yapı yeterli Rapor TCDD yönetiminin ilk baştan bu yana savunduğu `alt ve üst yapı hızlandırılmış trenlere uygundu` görüşünü destekliyor. Altyapı, zemin, raylar ve travesler ile çeken ve çekilen araçların aksamlarının yeterli olduğu belirtilen raporda, kazanın nedeni olarak yüksek hız gösteriliyor. Raporda makinistlerin ani fren yapmadıkları kaydedilirken, bölgedeki 80 kilometre hız sınırının, bölgenin yapısı ve kurba uygun olduğunun altı çiziliyor. Alman heyetinin ardından Hollanda ve Güney Kore`den uzman ekipler de bugün gelecek. İspanya`dan ise henüz olumlu cevap alınamadı. İtirazlar reddedildi Bu arada kazadan sonra tutuklanan makinistler Recep Sönmez ile Fikret Karabulut ve Şef Köksal Cuşkun`un serbest bırakılması için avukatları İsmail Gürses tarafından yapılan itiraz reddedildi. Cumhuriyet Gazetesi`nin tamamlan dığını iddia ettiği kazayla ilgili bilirkişi raporunun tamamlanmadığı ortaya çıktı. Pamukova Sulh Hukuk`ta açılan tespit davasında bilirkişi olarak atanan üç kişilik heyette yer alan TMMOB Yüksek Makine Mühendisi Levent Serhan, `Rapor bir aydan önce çıkamaz` dedi. Bilirkişi heyeti, kazanın olduğu saatte, Meteoroloji`den hava sıcaklığı ile ilgili, Kandilli Rasathanesi`nden de bölgede sarsıntı olup olmadığı konusunda bilgi istedi. Tarafsız bilirkişi de inceleyecek Soruşturmayı yürüten Pamukova Cumhuriyet Savcılığı tarafından oluşturulan tarafsız bilirkişi heyeti de bir rapor hazırlıyor. Pamukova Cumhuriyet Savcısı Mithat Kuthanoğlu tarafından belirlenen Türkiye`deki bilim adamlarının da katılımıyla oluşacak heyette, İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Dr. Nevzat Erselcan, Doç. Dr. Zübeyde Öztürk, makine mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Ali Işık Erzi yer alıyor. Heyetin hazırlayacağı rapor da Başbakanlık ve Pamukova Cumhuriyet Savcılığı`na sunulacak.

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 21:21

    Sözün özü frene basınca durdurulamayan bir tren yok, çöken ray yok. 80 ile girilmesi gereken viraja 132 ile giren makinist var.

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 21:34

    “Türkiye’nin ilk hızlı tren projesi, uzmanların tüm karşı tezlerine rağmen, herhangi bir iyileştirme ya da fizibilite raporu olmadan aynı trenin, aynı rayda, sadece daha hızlı gitmesine Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin koyduğu bir isimdi.”

    Ayrıca şu cümlenin kaynağının yazılması gerektiğini düşünmekteyim. Hangi uzman, hangi tez?

    Almanlar onu demiş, Türk bilimadamları da başka birşey demiş. Tartışılabilir. Lakin koyu yazdığım sorunun cevabını aldın sanırım? Hani kafadan sıkma bir cümle değil orada yazdığım….

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 22:01

    Yaptığın alıntıların içinde yazını destekleyecek bir şey göremedim dea. Hiçbiri bu yol 80 ile gitmeye müsait değil demiyor. Hep yuvarlak cümleler. Benim koyduğum kadar açık bir ifade yok. TCDD -Kazadan sonra da Alman bilim adamları- der ki hız limiti 80, makinist buna uymuş mu? Uymamış.

  • Aga
    Posted 07/02/2009 at 22:04

    Makinist hatasiysa neden bakan istifa etsin ki? Belki de makinist muhalefetin adami bir kamikazeydi, bu olay yuzunden bakani harcamayalim.

  • werdure
    Posted 07/02/2009 at 22:12

    Aga lafın bana mı?

  • dea
    Posted 07/02/2009 at 22:33

    Benim koyduklarım zaten kaza olmadan önce projeye yapılan itirazlar anatemalı. Sen dedin ya, bilimadamları itiraz etmiş diyorsun ama kaynak nerde diye…

    Sen makinist suçlu diyorsun ya, 8’de 4 Süleyman bilmem ne suçlu çıkıyor bir bilirkişi raporunda… Onu da koydum oraya… Kaynak, kaynak diyordun ya, o açıdan…

  • Aga
    Posted 07/02/2009 at 22:42

    Werdure laf degil de soru sana. ““Ulaştırma bakanı” ve “TCDD Genel Müdürü” istifa etmeli idi orası ayrı.” demissin ya, makinist hatasi varsa neden bu adamlar suclu olsun ki? Makinist hatasi dedigimiz insan hatasi sonucta, uyuyakalmistir, gostergeye bakmamistir, bakanin, mudurunun sucu ne?

  • werdure
    Posted 08/02/2009 at 01:01

    Aga;
    Sonuçta ortada bir hata var ki kaza olmuş. Bu iş, kazayı yapan makinistin, -ya da daha da genelleyelim olayı- herhangi bir makinistin idaresine kalmamalıydı. Bunun sorumluluğunu alanlar da sonucuna katlanmalıydı.

  • Canarino
    Posted 08/02/2009 at 03:29

    Binali be, sana da bir gun “Bin Ali Bin. Gel Ali Gel” diyecekler. O zaman ne yapacaksin? “Ben sizden bildim vallahi. Kabahatim oldugunu dusunmuyorum. Kader? Kismet? Ha oyle degil miydi o? Yanlis anlamisim” mi diyeceksin?

    Sorumlu oldugu bir seyde 100 kisinin olmesi uzerine rahat uyuyabilen adam istifa etmesin tabii. Gerek yok. Ben ederim. Kara Binali benim.

  • dea
    Posted 08/02/2009 at 08:05

    Bu ülkede ne kadar beceriksiz, ne kadar etkisiz olursan ol, iki kulhu bir elham okursan muhakkak alıcın var abi… Kimse “Gel ali gel” demez, dese bile ardından “bir posta daha kaysana bize” derler…

  • emre
    Posted 30/05/2009 at 16:01

    bırakın bu işleri işte herşey ortada türkiyede ki demiryolları hiçbir şekilde hıza müsayit değil. 50 – 60 yıllık bir demiryolu ve daha üzerinde tek bir çalışma bile yapılmamış – yenilenmemiş – bakımları yapılmamış. bide burda makinist hatasından bahsediyorsunuz. bişileri örtmeye çalışmayın gerçekleri görün. baştakiler biraz yurt dışında ki demiryolu taşımacılığa baksınlarda utansınlar. adamlar artık neredeyse 1000 km hıza ulaşıcaklar demiryolunda:) o yüzden geçin bu safsataları. ülkemizde zaten ne düzgünki buda düzgün olsun. hee bide şu 250 km hızla giden tren olayı 🙂 sadece gülüyorum o yüzden şöle bi laf demem en doğrusudur. s…me kelebek konmuş gibi 🙂

Leave a Comment