Pazara gidelim
Pazara gidelim bir tavuk alalım
Pazara gidip bir tavuk alıp napalım
Gıt gıt gıdak gıt gıt gıdak diyelim
Hapur hupur hapur hupur yiyelim.
Pazara gidelim bir kedi alalım
Pazara gidip bir kedi alıp napalım
Miyav miyav miyav miyav diyelim
Hapur hupur hapur hupur yemeyelim.
3.kıta (Tavuk yerine ördek gelecek, hapır hupur yenecek)
4.kıta (tavuk yerine köpek gelecek, yenmeyecek)
Söz, Müzik: Anonim
Seslendiren: TRT Ankara Çocuk Korosu
Bilmediğimiz kelimeler:
Gıt gıt gıdak: Tavuk sesi
Hapur hupur: Yemek yeme efekti
Yarım kafiyeyle yazılmış, betimlemelerden yararlanılmış, hece ölçüsü 5+3+3.
Metin Üzerinde Çalışmalar:
Efendim, şair bu çocuk şarkısında, genç nesillere nelerle beslenmesi gerektiğini, neleri asla ağzına sürmemesi gerektiğini öğretirken aslında minik beyinleri yanlış bilgilendirmektedir. Tavuk, kedi, köpek ve ördek gibi hayvanların, herhangi bir semt pazarında satılabildiği anlamı çıkıyor. Annesinin elinden tutup da pazara giden çocuk, şarkıda bahsedilen ördeği göremeyince ne düşünür?
Şimdi de şarkının güftesini daha detaylı inceleyelim. Güfte, bir matematiksel formüle ve mantıksal döngüye oturtulmuştur:
Pazara gidelim, x alalım
x alıp ne yapalım,
f(x) diyelim.
if x=1 => yiyelim,
else yemeyelim.
(Not: (f(x) fonksiyonu, x’in çıkardığı sesler kümesinde tanımlıdır.)
İlk mısra ile ikinci mısrayı birlikte ele aldığımızda, kötü alışkanlıklara vesile olduğunu görüyoruz. İlk mısrada pazardan herhangi bir “x” malını almaya teşvik var; fakat ikinci mısraya geçtiğimizde, “biz şimdi bu x’i ne yapalım” dizelerini ve bir tüketim çılgınlığını görüyoruz. Aklı sıra x’i aldıracak; şans varsa, x=ördek yada x=tavuk olursa bir de afiyetle yedirecek, teşvik primi var dikkat! Ama ya x=kedi veya köpek olursa? İşte o zaman çocuklar “hav hav” ve “miyav miyav” laflarıyla başbaşa kalacaklar. Cebindeki parası ise her halükarda, x’in birim fiyatı kadar azalacak; ama yüzde 50 karnını doyuracak. (Sanki bir de kumara, bahise ufaktan alıştırma var.)
Şair üçüncü mısrada hayvanlar alemine genel bir giriş yapmış. Çıkardığı seslerden örnekler vererek, pekişmesi için de birkaç kez tekrarlatıyor.
Toplamak gerekirse, şarkı genç dimağlarda önce bir hayal kırıklığı yaratıyor, tüketim çılgınlığına yol açıyor ve genç yaşta teşvik primiyle tanıştırıyor.