Similar Posts

19 Comments

  1. Aslında hadisler malum sahihlik derecelerine göre ayrılır. Birde türklerin bildiği ama islam dünyasının bilmediği hadisler diye ayırmak lazım sanki:) üstüne bu yeniçağ ortaçağ ve bilimum çağ değişme tarihleri her milletde farklı sanki. Yok gürcistanda bu istanbul fetih olayından tutunda çağ değişimine kimsenin bişiden haberi yok ne iş? Her kes kendince kapatıp açmışmıdır yoksa genel geçer bir tarih belirleyen kurum mu vardır?

  2. Türklerin ve Türk dünyasının bildiği ama tüm İslam aleminin haberdar olmadığı ya da tam tersi durum fazlasıyla mevcut. Ancak biz tarihsel başarılarımızı tarihi yok sayarak çok fazla abartıyor ve destanlaştırıyoruz. Başarısız olduğumuz durumları ise yok sayıyoruz. Ve bunun aksini iddia edeni VATAN HAiNİ, komünist, dinsiz ilan ediyoruz.

  3. Geçtiğimiz akşam H.T kanalında tarih programını izlerken burada okuduklarımın bir çoğuna cevap aldım. Bizi senelerce okullarda ve güncel hayatımızda kandırmışlar. Oysa gerçek şekliyle bu fethi anlatmak ne İstanbul’un alınmasına gölge düşürürdü ne de tarihi gururumuzu incitirdi. Ama bir çok uyduruk şeyin gerçekmiş gibi yazılıp adeta efsaneleştirilmiş olması işte bu tarihe ve İstanbul’un fethi esnasında hayatlarını feda eden askerlerimize büyük bir hakaret.

  4. Bu arada yillardir internet koselerinde suregelen adina ugruna sarkilar bestelenen `Istanbul not Konstantonoupolis` tartisma konusuna katkim bulunsun. Istanbul`un etimolojik kokeni Konstantinoupolis`in halk dilindeki kisaltilmis hali olan stin poli`den turemistir. O yuzden bunun farkinda yeni jenerasyon akli basinda Yunanlar Istanbul demekten beis gormez.

  5. Der-i Aliyye mi vardı bir de? Öyle bir yazı yazmıştım yıllar evveli. Devlet-i Aliyye miydi lan yoksa, karıştırıyor muyum ben?

    Favorim Der Saadet bu arada 🙂

  6. Der-i aliyye vardı. Bir şey kapı manasına geliyordu ama ne kapıydı unuttum vallahi 🙂

  7. Aliyye yuce, yuksek manasinda olduguna gore yuksek kapi, yuce kapi gibi bir sey olsa gerek abi…

  8. Doğru kardeşim. Benim aklıma yanımdaki sözlüğe bakmak gelmedi valla. Halla leyla gibiyim 🙂 Atkı geldi mi bu arada? Ulan zaten kargodaki çocuğa saldıracaktım az kaldı. Bu adres Malatya’da mı diyor herif bana. Kafası mı güzeldi, kendi Malatyalıydı da memleketi mi özledi, anlamadım.

  9. Der aliyye İstanbul’un eski adlarından birisi.
    Yüksek,yüce kapı anlamına gelen ise “Bab-ı Âli”
    Ne kadar doğru bilmiyorum ama İstanbul’un ilk fethedildiği senelerde genellikle “İslambol” adı kullanılırmış.

  10. İslambol dincilerin uydurması bana kalırsa. Konstantinopolis’i yok sayıp, İstanbul’un İslambol’dan evrildiğini iddia ederler. Fethedildiği yıllarda İslam değil, Levanten’dir bol olan. Levantenbol demek daha mantıklı 🙂

  11. Levantenbol demek için biraz erken bir zaman Dea:). Levanten kavramı Fatih’ten yaklaşık 1 asır sonra tahta çıkan Kanuni dönemi sonrası oluşmaya başladı. Verilen ticari imtiyazlar (bknz kapütülasyonlar.)sonrasında İstanbul’a yerleşenlere genellikle Levanten dendi. Hatta bu süreç Tanzimat sonrasında daha net ortaya çıktı.
    İslambol tutarlı bence. Daha sonra Uydurulduğunu düşünmüyorum.

  12. Yok abi, benim bildiğim Sultan Mehmet, fetihten hemen sonra Galata Bölgesi’ni Levanten bölgesi ilan ediyor. Hatta buraya Küçük İtalya diyen gezginler bile var. Yani asıl demek istyediğim, S. Mehmet’in İslambol yapmak gibi bir kaygısı yok, hatta ortodoks cemaat önderlerine de çok ciddi imtiyazlar veriyor.

  13. Ben de “levanten” kavramının, Galata bölgesi ile o dönemde bir ilgisi bulunmadığını söylemeye çalışıyorum:)Orası venediklilerle cenevizlilerin ticaret alanı zaten. Levanten ise öncesinde fransızların, sonrasında diğer avrupalıların yarattığı bir kavram.
    Neticede İstanbul 1453 ten itibaren islami bir kimliğe büründü. Ve bu da islami bir vurguyu ortaya çıkartmış olabilir.

  14. ozan demiş ki:

    Der aliyye İstanbul’un eski adlarından birisi.
    Yüksek,yüce kapı anlamına gelen ise “Bab-ı Âli”

    Abi “Bab” da kapi, “Der” de kapi. “Bab-i Ali” de yuce kapi, Der-i Aliyye de yuce kapi.

    Devam ediyorum Darulaceze (Dar-ul Aceze), Acizler kapisi misal. Gene devam ediyorum, “derbeder dolandim durdum” kapi kapi dolastim durdum demek. Oradaki der’ler de kapi yani.

    Sonradan anlam kaymasi oluyor sanirim, derbeder dolasmak’tan derbeder olmak seklinde evrilmis sanirim sozcuk. Askinla olduk derbeder gibi hani tribunden ornekle. Avare, serseri, perisan gibi anlamlara kayiyor…

  15. Der Saadet de “Saadet kapısı” burdan hareketle. Nasıl da çözdük iki dakikada, afferin bize 🙂

Comments are closed.