Yeni üniversite har(a)çları
Emekliye 11 TL zam yapmayı uygun bulan devlet, o emeklinin oğlunun üniversite harcına fahiş oranlarda zam yapmayı uygun buldu. Aşağıda verdiğimiz fiyatlar üzerine üniversite kurullarının %20’ye kadar arttırım yapma hakkı da bulunuyor. Ahh bir de, neredeyse hepimizin malumu olduğu üzere, okulu bir yıl uzatmanız durumunda %50, 2. yıldan itibaren %100 cezalı yatırıyoruz bu harç denen haracı. İşte üniversite eğitiminin paralı olması gerektiğini iddia eden bir adamın başkanlık yaptığı YÖK tarafından açıklanan, bir nevi “Okumayın Lan!” anlamı taşıyan yeni üniversite harçları:
2009-2010 akademik yılı ikinci öğretim için veteriner fakülteleri bin 976 TL’den 5 bin 276 TL’ye, teknik eğitim fakülteleri bin 62 TL’den bin 412 TL’ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, mühendislik ve teknoloji, mimarlık ve tasarım, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri bin 416 TL’den 2 bin 400 TL’ye; gemi inşaat ve deniz bilimleri ve deniz bilimleri bin 782 TL’den 2 bin 549 TL’ye, fen, fen-edebiyat (fen programı) fakülteleri bin 186 TL’den 2 bin 343 TL’ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri bin 70 TL’den 2 bin 160 TL’ye, dil tarih ve coğrafya, ilahiyat, eğitim mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm, eğitim bilimleri ve edebiyat fakülteleri 951 TL’den 2 bin 426 TL’ye, fen-edebiyat fakültesi (edebiyat ve sosyal program), iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 891 TL’den bin 110 TL’ye çıkarıldı.
Bu arada, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları bin 976 TL’den bin 613 TL’ye düşürüldü.
İkinci öğretimde devlet konservatuvarı 3 bin 952 TL’den 6 bin 935 TL’ye, sivil havacılık yüksekokulu 3 bin 952 TL’den 5 bin 540’a, mesleki teknoloji tütün eksperliği ve ev ekonomisi yüksekokulları bin 781 TL’den 4 bin 430 TL’ye, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, sağlık, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, beden eğitimi ve spor, spor bilimleri yüksekokulları ve ilahiyat meslek yüksekokulları bin 70 TL’den bin 227’ye, engelliler entegre yüksekokulu bin 782’den 8 bin 605 TL’ye, tapu kadastro, sağlık hizmetleri, turizm ve otelcilik, turizm işletmeciliği ve otelcilik, sivil havacılık, sosyal bilimler, teknik bilimler, uzaktan eğitim, su ürünleri meslek yüksekokulları ve adalet yüksekokulları 713 TL’den bin 940 TL’ye, denizcilik ve deniz işletmeciliği ve yönetimi yüksekokulları 891 TL’den bin 563 TL’ye çıkarıldı.
Üniversite kurulları, katkı payı miktarlarını, üniversitenin özelliğini, öğrenim dallarının niteliklerini ve sürelerini göz önünde tutarak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla yüzde 20 oranına kadar artırabiliyor.
Yapılan zammın üniversitelerin tatilde olduğu bir döneme rastlaması tesadüf müdür acaba? Yoksa birilerinin yaptığı zammı, o zammın birinci dereceden muhatabının yüzüne söylemeye cesareti mi yok? İçinde Allah korkusu barındırmayan Allahçılar bunlar, bunları iyi belleyin…
Devlet okulu kavramı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor herhalde. Daha önce bir önceki seneyle orantılı giden zamlar bu sene bu oranları almış. Özellikle ikinci öğretim öğrencileri için inanılmaz rakamlar.
Zaten ikinci öğretim olduğu için geç saatte okuldan çıkan, ulaşım problemi gibi problemler çeken insanlara bir de bu zam süper olmuş hakikaten, ellerinize sağlık.
Bazı okullarda ikinci öğretim kavramı zaten sadece kağıt üstünde var bildiğim kadarıyla. Sadece harç ayrı yatırılıyor onun dışında dersler, sınavlar ortak oluyor. Anlamak hakikaten mümkün değil.
Bizim okulda mesela 2. öğretimin dersleri bizden daha erken çoğu zaman, dersleri en geç 18:30 da bitiyo.. 🙂 tamamen para kazanma amaçlı..
Birde %100 zamlı ödeyince bu zam küçük geliyo insanın gözüne.. 🙂
YÖK sana HAR(A)Ç !