Facebook üzerine dakikada 4 geyik
En başta belirtmekte fayda var, bu yazının amacı facebook iyidir veya kötüdür demek değildir. Facebook’a giydiren bir yazı buldum, bunu süperwallda forward ederim karizma yaparım umuduyla okuyan varsa hayal kırıklığına uğrayacaktır. Yazı, kısıtlı imkanlarına rağmen internet hadisesini başka boyutlara taşıyan ülkemiz gençliğinin bu siteye ilgisi sonucu facebook’un bir çılgınlık halini alması ve necip Türk basınının her popüler olaya olduğu gibi buna da cahil yaklaşımı neticesinde kaleme alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler resmi kaynaklardan gelen verilerle değil tamamen kişisel tecrübe sonucudur.
ntvmsnbc gibi saygın bir haber portalında ve hürriyet, milliyet gibi yarı erotik, pek popüler sayfalarda facebook hakkında uzunca haberler yapıldı. Haberlerin ana teması “Aman dikkat! İnternette yeni tehlike” şeklindeydi. Bahsi geçen haberlere göre facebook özel bilgileri dünya aleme sunduğu için çok tehlikeli idi ve facebook şirketi bu bilgileri satıyordu. Haberlerin altına yorum hizmetini de hakkını vererek kullanan halkımız da “zaten ben kullanmam, kullananı da sevmem”, “milli birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacımız olan şu günlerde böyle ibnelik olmaz” şeklinde yorumlarla aslında facebook’a ne kadar karşı olduğunu beyan ediyordu. Haberlere göre facebook’a üye olan insanların başına kredi kartı sahteciliği, özel bilgilerinin satılması gibi internet suçları gelebilir hatta istihbarat teşkilatları da sizi buradan takip edebilirdi. Facebook bana maaş vermiyor, bunları yazdırmak için kafama silah da dayamıyor ama politikadan, spora her alanda korku ve nefretle beslenen halkımız bir de dünya üzerindeki en özgür şey, internet hakkında da korkuyla beslenmesin, üç beş kişi yazıyı okusun ve korku yerine doğruyu öğrensin diye yazıyorum bu satırları.
Öncelikle arkadaşlarınızla bağlantı kurmak, eski arkadaşlarınızı bulmak, amiyane tabirle karı kız kaldırmak gibi nedenlerle facebook’a üye olursunuz. Bu demek değildir ki artık dünya üzerinde herkes her şeyinizi takip edebilir. Bu noktada dikkat edilecek nokta güvenlik ayarlarınızdır. Eğer ayar yapmazsanız girdiğiniz ağ (network)’te bulunan herkes her şeyinizi gerçekten görebilir, o yüzden Türkiye ağına üyeyseniz bir milyon kişi ile bilgilerinizi paylaşmış olursunuz. O yüzden, ayarlara gidiniz, bilgilerimi sadece arkadaşlarım görsün yapınız, bu kadar basit. Diyelim ki tanımadığınız insanlarla tanışmak için onları da arkadaş listenize ekliyorsunuz, o zaman onları kısıtlı kullanıcı(Limited Profile) yapar ve bu limited profil ayarlarında da özel bilgileriniz yerine birkaç fotoğrafınız, geyik uygulamalarınızı görmelerini sağlarsınız. Böylece ev adresiniz, doğum gününüz, telefon numaranız gibi yabancıların bilmesini istemeyeceğiniz bilgiler sadece arkadaşlarınız tarafından erişilir olur.
Facebook’ta sağda solda reklamlar vardır, bunlar duvarınızda yazdığınız yazılara, yaşadığınız şehre göre şekillenir. Yani birisi duvarınıza “Şampiyon Fenerbahçe” yazarsa solda “Fenerbahçe formasında süper indirim” reklamı görebilirsiniz. Bu uygulamayı da “bilgileri satmak” olarak değerlendiren gazetelerimiz, günümüzde internet dünyasının reklam işleyişinden bihaber olmalı. Bu uygulamadan gerçekten rahatsızsanız google’da veya yahoo’da arama yapmamanız, gmail veya yahoo mailda hesap almamanız, msn messenger kullanmamanız, amazon, hepsiburada gibi sitelerden alışverişi kesmeniz gerek. Olur, ben fasulyeden’e girerim o bana yeter diyorsanız kötü bir haberim var o da yetmez. Fasulyeden’e girdiğinizde de google ve alexa’nın scriptleri kullanım istatistiklerini belirtilen sitelere göndermektedir. Girdiğiniz her on internet sitesinde dokuzu bunu yapıyor, hatta facebook’a sallayan ntvmsnbc de yapıyor, okuduğunuz üniversite de. Yani google’a ip numaranızı söyleyiniz o size internetin en ücra köşelerinde ne yaptığınızı söylesin, dünyada internetin gerçeği budur. Gazetelerimiz ise popülerliğini fırsat bilerek bunları sadece facebook yapıyormuş gbi gösterip, güvenlik ayarları konusunda halkı bilinçlendirmek yerine mistik cümlelerle bezeli popülist haberler yaparak ilgi çekmek amacındalar.
Bir de facebook’a üye olurken bir nevi kontrollü deney yaptım. Üye olmak için iki adet e-mail adresimi kullandım, birisi eski gmail adresim, diğeri beş günlük okul e-mail adresimdi. Okul e-mail adresimi internet üzerinde tek verdiğim yer facebook oldu şu ana kadar. Yıllardır binlerce spam aldığım gmail’ın aksine bu yeni okul adresime 4 aydır bir tek spam e-mail bile düşmedi. gmail adresimi ise spor forumlarına üye olmak için kullanıyordum ve sanırım spamlerin kaynağı o forumlar oldu. Yani facebook’un e-mail adresinizi şirketlere sattığına dair bir gösterge yok, hatta bence öyle bir şey yok ki zaten bunu yapmayacaklarına dair kullanıcı sözleşmesinde söz veriyorlar.
Kısaca, popüler olsun ya da olmasın, eğer işinize yarayacağını düşündüğünüz bir site varsa korkmayınız kullanınız. İnternet bunun içindir, kullanasınız diye. Doğrusunu öğrenin, nasıl en verimli şekilde kullanılır öğrenin ve kullanın. Müebbet yiyip hapisten kaçmış değilseniz internete girmemeniz için hiçbir neden yok. Bu çağda her şey elinizin altındayken bu fenomenin etinden, sütünden, her şeyinden faydalanınız. Facebook’ta nasıl güvenlik ayarı yaparım ki diyorsanız buyrun aşağıdaki linke tıklayarak başlayın.
Konu dışı not: google’sız internet internet değildir.
flaş, flaş, sarhoş kızlar feysbukta!
Ağa sonuç olarak ne kadar reklam parası alsın bu yazı için onu söyle…
bin tane bug var bu feysbuk zimbirtisinda bu arada, baska bir eglence bulun ona uye olun, bu ne lan insan bi duzeltir sunlari.
aga,
iyi diyosun, hoş diyosun da adam her türlü indiriyor cebellezi. kimsenin şeyinde değil ki bug’lar bulgurlar..birbirimizi poke’mak varken..di mi ama?
don’t poke with me dude!
Dün mail geldi işyerindeyken, HSBC avantaj toplamaca diye bir oyun yapmış facebook için. Amaç oyunda en çok puanı toplamak.. ipod, nokia telefon filan gibi ödüller var. Tabii ben aliim bu ödülleri diyen facebook üyeleri gitsin başlasın oynamaya. Ama dikkat; oyuna başlamadan önce cep telefonunuz isteniyor, haliyle 3-5 gün sonra “Size bir kredi kartı verelim mi Ahmet Bey?” tarzı aramalara hazır olun 🙂
istihbarat teşkilatları izliyormuş, pehh, ulan gören de el kaide militanısın, ne biliim ezln militanısın sanacak. Altı üstü öğrencisin, tribüncüsün, olmadı bankacısın, bilgisayar mühendisisin, geyik bi adamsın işte.
Google.com’da “facebook ta dikkat edilecek noktalar” yazıyorsun, ilk sayfada Ağa’nın yazısını okuyorsun, heyt be, şekle bak! 🙂
Şimdiden 12 kişi gelmiş siteye bu şekilde.
e o zaman “üç beş kişi yazıyı okusun ve korku yerine doğruyu öğrensin diye yazıyorum” seklinde belirttigim hedefe ulasmis hatta hedef sayiyi gecmisim 🙂
World of Warcraft diye bir oyun var bunun add-on denilen zımbırtıları da var. Oyunun oynanışını kolaylaştırıyor vs. Adamlar bunu bile “Wow hile paketi” diye yayınlıyor. Halbuki çoğu add-on yasal. Bunlara bir ben mi sinir oluyorum, lan bir tek ben mi kılım takılıyorum diye az demedim kendi kendime. Yazıdan sonra sevindirik oldum resmen :=)