Hay sizin sigaranıza…
Hep olumsuzluklar da olmuyor yahu memlekette. Geçen hafta meclisten çıkan bir yasa var ki, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadına seçme ve seçilme hakkını veren ülkemizde uygulanabilirse benzer yasa gibi bir övünç kaynağı olacak. Bahsettiğim yasa sigara yasağı olarak bilinen ve halka açık kapalı alanlarda sigara içilmesini kayıtsız şartsız yasaklayan yasa. 20 sene öncesinde duman altı otobüslerde şehirler arası yolları kateden halkımız önce “Yok bu yasa uygulanamaz!” diyecek, böyle umacak. Philip Morris yetkilileri 3 ay önce savurdukları tehditlerin işe yaramadığını görüp daha da delirecek, kalemşörlerine sigara yasağının baskıcı ve faşizan bir yöntem olduğunu savunduracak, ama Türkiye nasıl otobüslerde sigara içme iğrençliğinden vazgeçtiyse, lokantada, birahanede içme iğrençliğinden de vazgeçecek.
Bu sigara nasıl bir haltdır bilmem, ağzıma almadım, ama insanın en duyarlı arkadaşını bile küstah, egoist yaptığı kesin. Bir yemeğe gidelim dersiniz üç beş arkadaş, sigaradan rahatsız olduğunuzu özellikle her defasında tekrar ettiğinizden bunu bilmektedirler, ama zaten sigara içilmeyen bir restoran bulmak imkansızdır İstanbul’da, gidersiniz bir restorana. Yemek öncesi, sonrası birer tane yakarlar, bazen hepsi aynı anda yakar, sizin varlığınızın bir önemi yoktur o anda, o sigara içilmelidir. 10 dakika kalkacak olsanız yine yakar, rahatsız oluyorum dersiniz yine yakar, hep beraber yakmayın dersiniz yine yakar, o sigara yakmayı kafasına koymuştur, senin rahatsızlığın onu ırgalamaz, arkadaşlığın falan umrunda değildir o saniyede, yakacaktır sigarayı. 15 saatlik yola çıkarsınız, “arkadaşım iki saatte bir sigara molası verelim otobüsten inip için, geri gelin dersiniz” olmazdır, illa ki otobüste yakacaktır. Otobüs sahibi de arabada sigara içmeyin der ama bu hırs yapmıştır, bir pencereyi hafiften açar gizli gizli içer, onu içmelidir, kim oluyordur otobüsün sahibi. Bu vicdan ve mantık körleştiricinin nasıl bir tesiri vardır bilmem ama 12 saniye sonra kapısı açılacak asansörde bile 12 saniye dayandırmaz tiryakiyi, asansöre biner binmez çakar çakmağı, ondan sonra onlarca insan mı kullanacakmış, boş ver! Önemli olan 12 saniye erken yakmaktır bu mereti. Arkadaşlarınla dışarı çıktığın gece dolabını mutlaka kontrol etmelisin, yarına giyecek temiz kazağın, pantolonun olmalı çünkü o gece giyeceklerine sinen koku 5 gün de havalandırsan geçmez, üzerine bir de yıkaman lazımdır. Türkiye’de iki kadeh tokuşturmak için göze alman gerekir bu fedakarlığı, leş gibi kokacaksın. Bakın pasif içicilik, sağlık falan… Değinmedim bile. Akciğerinden rahatsız bir arkadaşın varsa onunla yaz aylarında buluşman lazım, kışın dışarda oturursan popon donar çünkü. Yine de sigaraseverlerin umrunda değildir, öyle bir zorunluluk varsa -10 derecede dışarıda da oturulur, senin zatürre olman önemli değildir, hem 2 saat sigarasızlık yanında zatürre dediğin nedir ki, ilacı vardır.
Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde, Kanada’da, İngiltere’de, İrlanda’da bizde uygulamaya girenle benzer bir yasak var. Sigara tiryakisi tiryakiliğini yapıyor, yapmayan rahat rahat istediği yere gidiyor, birilerinin keyfi yüzünden gidebileceği yerler kısıtlanmadan. Yurttan çıkalı dört ay oldu, bu dört ayda daha bir kere üzerime sigara kokusu sinmedi, sigara dumanının kokusunu bile unuttum, gözlerim bira içerken yanmıyor ve içtiğim beşinci biranın rengini bile seçebiliyorum. Birileri sigara içip keyif yapacak diye saat başı hava almak zorunda kalan insan ben olmuyorum, sigara içmek için dışarıya hava almaya çıkanlar onlar oluyor. İyi niyetlerini ellerine nikotin makinasını aldıkları anda bırakanlara ya seve seve yasası da diyebiliriz bu yasa için. Üç beş sene içinde adam gibi uygulanmaya başlayınca da tıpkı 20 sene önce otobüslerde yapılanı adlandırdığımız gibi restoranlarda, kafelerde püfür püfür tüttürmeyi de çılgınlık olarak adlandıracağız. Daha da medenileşen memleketimize hayırlı olsun. Hayır, diyorsan ben bu İngiliz, bu Kanadalı, bu Amerikalı kadar bile irade sahibi bir adam olamadım, yasasından girerim yönergesinden çıkarım, içerim sigaramı… Sen bilirsin, zaten bu kafayla bıraktım irade sahibi olmayı adam bile olamama ihtimalin var. Ha bir de unutmadan, bundan sonra da uçakta, otobüste cep telefonu açanlara falan laf edemez çarpılırsın, onun da kendi çapında aciliyetleri var neticede.
ahaha valla süper yazı.ellerine sağlık.o zaman ne diyoruz
şimdi onlar düşünsün:)
her kelimesine katılıorum ağam. Bahsettiğin yasa çıksa bir an evvel keşke. ama ertelendi sanırım.
bi de sigara içme olayını anlayamadım hiç. nargile iç tamam kokusu güzel; ot iç tamam kafa yapar; ya sigara ne işe yarar be kardeşim.
bi de şöyle bişi var; 10 yaşına gelmiş bir çocuk, bu 10 yıl boyunca ortalama 70.000 kez sigara yakıldığını görüyormuş. Bu da biliçaltında sigaranın önemli, büyüklere özgü ve büyüyünce yapılması gereken bişi olduğu gibi istenmeyen etkilere yol açıyormuş. isviçreli bilimadamları aradı şimdi cepten, onlar söyledi.
ertelenmedi igor reis, cikti ama gecis sureci var. hastane, okul gibi yerlerin bahcelerinde sanirim 6 ay sonra, eglence yerlerinde 18 ay sonra uygulanmaya gecilecek, devlet alin size sure, uyumlu hale gelin dedi.
Kendimi okudum bir an. Hakikaten saçmaladığımı bile biliyorum lakin bu bokda böyle bir şey işte.
Yasa için şunu söylemek isterim, birahaneler lokantalar bölümlere ayrılsın kesinlikle sorun değil (sigara içilen içilmeyen). Lakin sokakta da içilmeyecek mevzusu oldukça komiktir kanımca. Kahvehanede içilmeyecekmiş üstüne daha
kahvehane ve birahane kısmı pek bir ütopik. tamam eyvallah sigara içmeyenlere zulümdür dumanaltı ortamlar ama, abi ama kahve ya, ayıptır 🙂
Uygulanabilirliği en önemli sorun heralde, Ağa 20 sene demiş ama abim 96’da Bursa’ya okula giderken otobüste içerdim diyor, o zaman da “uygulayamazlar içerim ben otobüste” diyordum diyo ama şimdi içilmesini düşünmek bile komik.. Ama bu ülkede 18 yaş altına alkol ve sigara satışı da yasak.. Yasanın patlayıp patlamayacağını görücez ama patlamazsa alkol, kahve ve çay da bundan sonra içemicem demektir 🙂
20 sene lafin gelisi diyelim, yoksa ben de 93 senesinde dumandan ondeki koltugu goremedigim bir Antalya yolculugu hatirlarim, ama en son hatirladigim dumanli yolculuk da odur, sanirim yasa o aralar cikti ve 3-5 senelik bir uygulamaya gecis sureci yasandi.
almanya’da da ekim ayı başından itibaren kapalı alanlarda sigara yasağı başladı, ama içerde sigara içenlere ayrı bir oda yapıldı. türkiye’deki yasakta o da yok. hassiktirsinler çok afedersin yani. böyle yasak mı olur ak.
Ohaa, ulan şirketin yangın merdiveninde sigara içiyorduk, onu da yasakladılar. Yahu kime ne zararım var benim, açık alan orası, neden yasaklıyorsunuz? Sorunca da giriş katınca sigara bölümü yaptık diyorlar. EE ben 10 kat aşağı mı inicem sigara içicem diye? İnerim her türlü dert değil ama, günlük kahve, sigara, lavabo molam 35 dakikacık. Nereye iniyorsun? Nasıl iniyorsun? Delirecem!
Vay be..Yangın merdiveni hikayesi sadece eğitim kurumlarında uygulanıyor sanmıştım..Marmara Üniversitesi’nde millet fıttırmış durumda..Benim gibi sigara içmeyenler için güzel bir uygulama ama 🙂
dea dikkat et işi kaytarmaktan tazminatsız falan kapının önüne konmayasın. Öyle bir muhabbet de dönüyordu çünkü.
Saygideger dea ve degerli tiryakiler, cidden meraktan soruyorum, gercekten yangin merdiveninde oturup sigara icmenin normal bir davranis oldugunu mu dusunuyorsunuz? Yok dusunmuyorsaniz neden sikayet ediyorsunuz? Yani bir yerin acik hava olmasi orada sigara icebilmek icin yeterli bir neden olur mu sizce?
Bu zaman kaybından dolayı verilen molaların süresi arttırılacaktı.
Hatta işverenlerin elemanlar kaytarıyor bu yüzden işten çıkarma gibi bir bahaneleri olmayacak. Şimdiden benim ipimle kuyuya inmeyin ama yasal bir düzenleme veya iç düzenleme yapılır yakında
beter olun haha 🙂
Ağa: Yangın merdiveni derken, bu sonradan dikilen, daracık metal demir merdivenlerden değil. Baya baya kocaman geniş balkonumsu merdivenler. Hani nasıl diyeyim sana, bir 30 kişi rahatlıkla, birbirine değmeden durabilir.
Nesi abes abi bunun? Anlamadım ben. Sigara ihtiyacın oluyor, ya da geçtim sigarayı hava alma ihtiyacın oluyor, çıkıyorsun yangın merdivenine. Ayıp değil ki 🙂
kiymetli dea kardesim yangin merdivenleri istedikleri kadar genis, bos, havadar olsun, her an acil durumlarda kullanilmak uzere bos birakilmak durumunda. evet biliyorum su anda “ulan yangin olsa, alarm otse duyariz elbet bosaltiriz mekani, hem genis alan, ferah yer” dedigini fakat konu o degil. baska insanlarin guvenligi icin, kurallar koymuslar, onlari yerine getirmek durumundayiz. yani meselenin emniyet seridinde araba surmekten farki yok. vatandas ona da “ulan ne kurali, sag serit bombos duruyor, bi serit daha aciyoruz 5 saat yerine 4 saat bekleriz yolda” diyerek bunu mantigina oturtmasi kolay. her ne kadar uyduruk ve manasiz oldugunu dusunsek de bu kurallara uymak lazim gelir. iste adi ustunde, sigara icilebilen acik alan degil yangin merdiveni o, ve tanimi geregi kimsenin orada dikilmemesi lazim, sigarayi gectim orada durup cengel bulmaca da cozulmemeli. sigara yasagini destekleyen birisi olarak mekanlarda sigara icin ozel bir alan yapilmasina konan yasagi da anlamiyorum, ingiltere’de ve kanada’da var boyle bir yasak, onlardan asirmis bizimkiler. neyse en azindan turkiye’de binaya en az 10 metre yakinda icebilirsiniz diye bir kural yok.
Anlayamazsın işte Ağa, nikotin nüfuz etmemiş senin ciğerlere, anlayamazsın 🙂
Lise’de ki din dersi muhabbetimdi :
“Hocam , eyvallah , içki yasak , içki haram , kabulumuz , ama niye kimse sigaraya ses çıkarmıyor , o da zararlı , tütün bitkinin en zararlı kısmı. ”
“Çünkü sigara içmekle hiç bir yuva dağılmaz , kimse kimseye yan gözle bakmaz..v.s v.s”
Ben sağ kesimin neden sigaraya karşı çıkmamasına şaşmakla beraber , tek çözüm sigara üretimini durdurmak olur.
Sigara ve silah fabrikaları kapatılsa ne yaşanır bir dünya olur.
Vala aramızda dini konulara benden daha hakim olanar vardır elbet ama sorup soruşturdum bunu bir kaç kez ve lu yanıtları aldım..Sigara mekruhtur diyor çoğu kimse..Mekruh ne demek? Yapılması hoşa gitmeyen.. Bu da haramdan daha aşağı kategoride oluyor diye biliyorum.
Şimdi dini mevzularda yorumlama yapmak caiz değildir belki ama şöyle bir yorum yapmak isterim..İnsanın kendi kendine bile bile zarar vermesi dinen caiz değildir..Sigara insana zarar veren bir şeydir..Kullanan kişi de bunu bilmektir.Sonuç olarak sigara kullanılması da caiz olmamalı gibi görünüyor ama bu konuda yetkili kurum değilim. Hatta saçmaladığımı düşünenenler bile olabilir aranızda ama hazır fırsatını bulmuşken bu fikrimi beyan edeyim istdim 🙂
legalize it 🙂
şimdi lisede daha 15-16 yaşlarındayken okul içindeki en sosyal ortam tuvaletler oluyor 🙂 oralarda yapılan geyikler, hoca geliyoo laan’lar, beyler biri dışarı baksın’lar, bi fırt versene hacı’lar’ı yaşamak çok eğlenceliydi. çok geriye gittim lan ben bu arada 🙂 bi de yangın merdiveni’nde içmenin biraz hınzır bi yanı var ya, o insanı çekiyor. genel olarak yasa çiğneme hormonumuz hep aktif olduğu için, bu tür alicengiz oyunlarına hep başvuruyoruz yani. bence fiyatlara zam yapılsın, en kesin yol o olur.
Hasta mısın lan, kesin çözüm satışını yasaklamak. Ya satmasınlar, ya da satılıyorsa karışmasınlar.
Neden sigaraya başlar bir insan..Bence bu sorgulanmalı..Bu amına kodumun “karizman olur olum” muhabbetinden hep. Karı kıza hava olsun diye başlar. “Büyüdüm ben oğlum” demek için başlar..Meret harbi karizmadır..Çakmakları , onu yakması. Arkadaşlık başlatır. Birader bi sigara molası verelim mi? Ateşin var mı?..
Derten içene saygı duyarım. Öyle abiler vardır..Hiç duman üflemezler.Dertli dertli , reklam etmeden içerler.
Bazı amın oğulları var ama. Yaşı 14-15..Ellerinde sigaralar. Kitap oku desen : “öğrenciyiz abi , kitaplar pahalı der” , cebinde malboro taşır..
Malboro dedim de..Sigarayı bile statü sembolu yapmış bu toprak daha ne diyim..
Anadolu kız istemeye gidince , sehpaya malboro konurmuş , “biz zenginiz” muhabbetine..( köyse sehpa yok derseniz , haklı da olabilirsiniz)
Harbi bu merete hep bu “karizma ” muhabbetine başlanır..12 yaşında çocuğun ne derdi olur ki? (olur aslında ya hep çelişiyorum kendimle)
Çıkamadım için içinden..Ama her türlü boku yiyen tipler olur ya. Hani içer , zina yapar.. Ama cuma kaçırmaz mesela.. Ya da perşembeleri içmez.. Bu adamlar fosur fosur zehirliyo kendilerini.. Bu ikiyüzlülüğe karşıyım.
Belki ben alkol alıp ,sigara içmiyorum diyedir..
SOn olarak , “sigara içmiyosun sen , süt çocuğusun ” diyen 16 lık mahalle reislerinin topunun..hep onlar alıştırıyo evlatlarımızı..
ya da sigara içen çocuğa “canım benim ne karizma , çok serseri ya bebeğim benim ” diyip veren kızlar..başlatıo..
http://getir.net/5qx