Similar Posts

19 Comments

  1. Yurdun çeşitli coğrafyalarında çamaşır deterjanına Tursil diyen, ya da daha iyi bir ihtimalle Omo diyen insanlar vardır.

    Bir de bu bulaşık jelleri var ya hani, heh, Güneş derdi babaannem. Öyle bir marka imiş sanırsam, bilemedim.

    Rahmetli dedemde de kolaya, pepsi deme alışkanlığı vardı. “Oğlum, pepsi var mı, bir bardak içeyim.” Eve pepsi bile girmezdi oysaki, varsa yoksa Coca Cola. Garip.

  2. Senin de (ve hepimizin de) kolaya kola demesi de aynı durum aslında. Ben girmeyeyim dedim ama gireceğiz sanki. Kola, Coca Cola’dan geliyor. Gavur diyarlarda kola’nın karşılığı Coke. Cola denilmiyor pek, onun yerine genelde coke ya da soda tercih ediliyor urun cesidi ismi olarak. Di mi aga?

  3. It is produced by The Coca-Cola Company in Atlanta, Georgia, and is often referred to simply as Coke or (in European and American countries) as cola, pop, or in some parts of the U.S., soda

    Wikipedia böyle demiş.

    Bir de bu Kola sadece Coca-cola meselesinden değil, Cola diye bir madde vardı sanki içinde, kafeine sebep olan da oydu.

    Şimdi sözlükte gördüm, şehir efsanesi olabilir tabii de, TDK kolayı Baloncuklu amarikan Şerbeti diye çevirmeyi denemiş Türkçe’ye. Yok lan yalan sanki bu.

  4. Ben simdiye kadar hep “gimme a coke” seklinde duydum. Arada soda diye bahseden de duydum, ama hic cola olarak bahseden duymadim. O yuzdendir zaten “cola denilmiyor pek, di mi aga” seklinde topu aga’ya atmam.

  5. tipexe daksil derlerdi bazıları, uyuz olurdum.

  6. @canoğlan: (Bkz. Ben)

    Ben de tipex’e uyuz olurum, daksil lan o asıl!

  7. üzülmeyin gücenmeyin
    dilbilimcilerin “coinage” dedigi hadiseler bunlar sonucta
    ulan millet nelerle ugrasiyor sizin uyuz oldugunuz seylere bakin
    iki dakkkka akilli olun leeyn

  8. Marka ve marka stratejileri finalinden sonra böyle bir de yazı görmek,nasıl iyi geldi bilemezsiniz. Neyseki doğru yapmıştım jenerik marka tanımını:)

  9. coke deniyor da kola’ya, isin ilginci coke istedigin zaman “ama pepsi var, o olur mu” diye soruyorlar. coca cola olan bi tukkandan coke istedigin zaman “ama coca cola var, o olur mu” sorusunu hic duymadim. genel olarak mesrubata soda deniyor fakat daha genel olarak pop kullaniliyor. cumle icinde kullanalim “give me 2 slices of pizza and pop please”. tang de toz iceceklerin genel adi oldu olacak gibi sanki. bence laptoplara da ibm diyelim. cumle icinde kullanalim “olm su ibm’i iki dakika versene bi ims atacam”. dikkat edildigi uzere mail sunucularina da marka ismi verip ims demeye basladim, atmak fiili ise argonun etkili kullanimina ornek oldu. web fanzinlerine de fasulyeden denmeye baslamis yavastan, cumle icinde kullanalim “gecen bi fasulyeden okuyordum orada denk geldim, adam guzel yazmis”.

  10. benim yakında yazıcağım yazı konusuna benzer bi şekilde gelişti muhabbet doğa, güzel oldu bu 🙂

  11. Tempo: bizim Selpak’in Almanya’daki karsiligi. kagit mendilin iki farkli ulkede de marka isimleriyle anilmasi ilginc. bir de bu Almanlar kolaya kola diyorlar..

  12. Bundan sonra böyle bir olayla karşılaşırsan, “just google it” dellez. Koy gotune rahvan gitsin 🙂

  13. Ben şu “hoover”ı duyunca şaşırmıştım. Neden şaşırdım bilmiorum ama şaşırmıştım işte…

  14. Birde su yapistirma bandlari varya. Almanya da “Tesa“ deniliyor onlara.. “Tesa da “ aslinda bi marka sadece..

    Yada “edding“ diye bi kalem.. suya karsi dayanikli bir kalem..
    ingilizce aciklamasi “permanent marker“.. ama hep “edding“ diye geciyor almanya da..

  15. “Champagne (bu mevzuya hakim değilim, ama anladığım kadarıyla bu da bir marka, geri kalan tüm firmalar köpüklü şarap ismiyle satıyorlar ürünlerini)”

    Benim de bildiğim kadarıyla Champagne Fransa’da üzümü ile meşhur bir yöre. Zaten a.k ülkesinin her tarafı üzüm bağı ya gerçi; su şaraptan daha pahalı…

    Acaba alkollü içecekler sınıfından bu tip “jenerik marka” olayı var mı? Benim pek aklıma gelmedi, bilen var mı?

  16. Champagne fransanın kuzeydoğusunda bir bölgenin ismidir.Burada üretilen beyaz şarap Champagne veya türkçe karşılığı olarak şampanya olarak anılır.Bu şarabın üretiminde o bölgeye has özel teknikler kullanıldığından ve üretim pahalı olduğundan adlandırma normal beyaz şaraptan daha farklı olmuştur.Dünyada da bu nedenle bu adla anılmıştır.
    Merak edenler için linkler:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/şampanya
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Champagne
    http://en.wikipedia.org/wiki/Champagne_(wine)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Champagne,_France

  17. ben taaa küçükken hazırlık okurken boardmarker vardı, tahtaya yazan kalemler için, hepsine boardmarker derdik.. aslında alışkanlıkların zamanla yerleşmesinden ibaret bi durum işte.. küçükken yine kames markasıyla ünlenmiş plastik topların daha sonra, futbol topları ve kames olarak ayrılması da buna örnek sanırım..

  18. Kadın doğru söylemiş; siz yanlış anlamışsınız. ABD de ilk fotokopo makinesini bulan xerox dur ve uzun süre ABD de insanlar fotokopi kelimesi yerine Xerox kullanmıştır. Bana bir xerox çekermisin demek doğrudur yani.

Comments are closed.